Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Glutenul in alimentatie

Cu totii am auzit de intoleranta la gluten. Glutenul se gaseste in majoritatea alimentelor pe care le consumam si acest lucru este trecut pe eticheta.

M-a intrigat foarte mult tema glutenului in diversificarea copilului si am tot cautat informatii despre cand e momentul potrivit sa il introducem in alimentatie.

 “Ultimele recomandari ale Societatii Europene de Nutritie Pediatrica sustin introducerea glutenului in alimentatie nu mai devreme de 4 luni dar nici mai tarziu de 7-8 luni; de asemenea este indicat ca introducerea glutenului sa se faca cand inca copilasul este alaptat, rolul protector al laptelui matern este indiscutabil.” (sursa: pediatrucluj.ro)

Sunt impotriva painii, a pufuletilor si a tot ceea ce inseamna calorii goale. Ma gandesc inainte ca tot ce ii dau lui Sasha sa aduca un aport nutritiv organismului. Am inceput sa ii dau fulgi de ovaz pentru cantitatea mare de fibre ce o contin. Din ce am citit despre ovaz, el in sine nu contine gluten, insa este cultivat impreuna cu graul si ar contine gluten prin “contaminare”.

Ce este de fapt glutenul?

Glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Este de origine vegetala si este prezent in cereale. Glutenul da acea elasticitatea aluatului de putem sa il framanam noi. Cu cat o cereala are mai mult gluten, cu atat faina ei este mai superioara. Pentru ca aluatul va creste mai bine si cozonacul/painea/prajitura va fi mai pufoasa.

Gluten gasim in: grau, secara, orz, ovaz (prin faptul ca e cultivat impreuna cu restul enumerate).

Unele persoane dezvolta intoleranta la gluten. INTOLERANTA nu este acelasi lucru cu ALERGIA. Prin intoleranta intelegem ca dupa ingerarea unui aliment, organismul nu il recunoaste si il percepe ca pe ceva strain. Asta inseamna ca dezvolta anticorpi impotriva lui. Iar in privinta glutenului acesti anticorpi se dezvolta la nivelul intestinului subtire, acolo unde se absorb o mare parte din nutrienti. Majoritatea reactiilor sunt: balonare, oboseala, probleme digestive, dureri de cap, malnutritie, anemie.

Cauzele intolerantei la gluten sunt diferite – Factori de mediu, genetici sau factori infectiosi.

1.Factorii genetici:

  • sunt cei predispozanti; s-au identificat mai multe gene implicate, majoritatea fiind localizate pe cromozomul 6; 

2. Factorii de mediu:

  • sunt factorii care declanseaza boala in contextul predispozitiei genetice;
  • daca nu exista predispozitie genetica, acesti factori nu declanseaza boala celiaca;
  • glutenul este o proteina de origine vegetala care exista in special in grau si secara; cantitati mai mici dar suficiente pentru aparitia manifestarilor clinice se regasesc si in orz si ovaz; glutenul este compus din alte doua proteine, glutemina si gliadina, cea din urma este cea “toxica”; introducerea tardiva a glutenului in alimentatia bebelusului nu are efect protector;  

3. Factorii infectiosi:

  • infectiile virale sau bacterine pot declansa diverse modificari la nivelul intestinului subtire in cazul in care exista predispozitie genetica;
  • de foarte multe ori, simptomele caracteristice apar dupa trecerea printr-o infectie digestiva(cel mai adesea a  fost implicat APC-adenovirus 12)     (sursa : pediatrucluj.ro)

 

Multi oameni au intoleranta la gluten si nici macar nu stiu. Asta pentru ca simptomele se manifesta diferit la fiecare si poti fi atat de obisnuit cu starile de oboseala, balonare, dureri de cap etc., incat sa nu iti dai seama ca exista un motiv real pentru toate acestea.

Cel mai bun test pe care poti sa il faci acasa este sa excluzi glutenul din alimentatie pentru 2-4 saptamani iar in ultima zi sa mananci gluten la fiecare masa. Asa iti poti da seama cu usurinta daca ai sau nu intoleranta, in functie de reactia organismului si de cum te simti.

La copii intoleranta se manifesta mai vizibil iar una din cele mai mari probleme care apare este malnutritia. Aceasta afecteaza cresterea si dezvoltarea prin incapacitatea tubului digestiv de a absorbi nutrientii din alimente. Diagnosticul se pune in urma unor investigatii medicale iar tratamentul implica de obicei corectarea anemiei si a carentelor din organism, si bineinteles evitarea consumului de gluten.

Aici gasiti un studiu foarte interesant despre momentul ideal pentru a introduce glutenul in alimentatia copilului: http://www.medpagetoday.com/OBGYN/GeneralOBGYN/42089

 

 

 

 

 

 

 

 .