Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Zaharul in alimentatia copiilor

Odata cu sarbatorile de iarna ne-am intalnit cu multa lume draga, cu prieteni si cu familia. O ocazie frumoasa sa te vezi cu apropiatii si o ocazie buna sa i se ofere prajituri lui Sasha. Daca iarna trecuta avea doar 4-5 luni si era exclusiv pe lapte matern, acum nu am mai avut nicio “scuza”.

Dar noi am hotarat sa nu ii oferim zahar, pentru binele lui. Am impresia ca este arhicunoscut faptul ca zaharul rafinat este un produs foarte procesat care nu face deloc bine organismului. La orice varsta! Nu gustul dulce este problema, desi prefer sa se obisnuiasca cu dulcele fin si natural din fructe. Problema este ca zaharul este un produs atat de procesat industrial incat organismul uman nu il recunoaste si determina niste reactii foarte puternice/fortate/nenaturale in lant:

– zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire ajungand in sange, unde provoaca o stare de hiperglicemie;

– aceasta va determina o stare de excitare fizica si nervoasa;

– pancreasul alertat peste masura, secreta mai multa insulina decat normal, ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie, asa incat in scurt timp se instaleaza o stare de hipoglicemie;

– ficatul isi face datoria si transfera o parte din rezervele sale de glucide in sange.

Chiar daca organismul nostru este foarte adaptabil, de-a lungul timpului va ceda si va deveni un mediu in care bolile se vor instala mai usor.

Zaharul strica armonia naturala din organism si incet-incet apar tulburari care pot fi usor prevenite prin alimentatia sanatoasa si cu masura. Pe langa asta, apare si dependenta. Daca mananci ciocolata zilnic, vei simti nevoia sa mananci din ce in ce mai mult si nu te vei mai putea abtine. Suna a drog, nu?

Zaharul declanseaza in creier eliberarea unor substante cunoscute ca si opioide care creeaza o senzatie de placere. Zonele din creier care se activeaza atunci cand ne dorim ceva dulce sunt aceleasi cu cele care se activeaza in cazul dependentilor cand acestia au nevoie de drog. Pentru a demonstra ca zaharul este un drog similar cu opiumul, morfina sau heroina, oamenii de stiinta au administrat unor iubitori de dulce un medicament care blocheaza eliberarea opioidelor. La scurt timp dupa acest tratament subiectii nu au mai aratat nici un interes fata de dulciuri.

“Dar, Ioana, si tu ai mancat dulciuri in copilarie!”

Scuza multora este ca si noua ni se oferea dulciuri cand eram mici si iata, suntem sanatosi. Dar suntem perfect sanatosi? Aceasta “sanatate” este discutabila, pentru ca rata tulburarilor hormonale si a bolilor metabolice este din ce in ce mai mare. Zaharul afecteaza ficatul, pancreasul, sistemul imunitar. Daca eu sau tu nu ne-am imbolnavit grav, nu inseamna ca altii nu au patit-o.

Sunt atat de pornita sa nu dau zahar copilului meu mai ales pentru ca am vazut efectele consumului de dulciuri la mine!

Cand consum dulciuri incep sa ma simt slabita, fara energie, sa imi apara cosuri, sa devin nervoasa. Da, exact ca si cum as fi drogata. Sunt convinsa ca are legatura si cu un dezechilibru hormonal pe care zaharul il intretine. Atunci cand nu consum zahar pentru o perioada mai lunga, am mai multa energie, tenul meu este impecabil, ma pot concentra mai bine. Sunt foarte atenta la cum ma simt in raport cu ce consum, si asta m-a determinat sa fiu selectiva cu alimentatia pe care i-o dau lui Sasha. Acum suntem in faza in care incercam sa eliminam din alimentatia noastra ce nu vrem sa consume nici el. Pentru ca, nu uitati, noi suntem principalul exemplu pentru copiii nostri.

Nu cred in fraza “da-i un pic sa guste din toate”. E responsabilitatea noastra sa ii ferim de ce e rau, macar acum ca sunt mici. Nu vreau sa ii dau sa guste din toate, nu vad sensul. Vreau ca copilul meu sa fie selectiv si pretentios, nu vreau sa manance ca un porc, orice…

Copiii alaptati, dar si cei hraniti cu lapte praf, consuma mai putin solide si mai mult lapte in primii ani de viata. Cantitatea mica de mancare pe care o consuma vreau sa fie sanatoasa si sa ii aduca un aport nutritiv, mai ales ca e in perioada din viata cand creste cel mai mult. De ce sa ii dau o bomboana cand pot sa ii dau un mar delicios? Sau o curmala, o pruna uscata, niste feliute de clementina, o banana…. ca sa nu mai zic de afinele sau de zmeura pe care am pus-o la congelator asta-vara. Alternative exista intotdeauna. Daca ne obisnuim sa avem la noi ceva sanatos pe care sa il oferim imediat ce pune ochii pe felia de cozonac, ne va fi si noua, parintilor, mai usor. Multe alegeri vin din comoditate, dar cand e vorba de sanatate nu ar trebui sa existe niciun compromis.

In comparatie cu situatia parintilor nostri, in ziua de azi este mai greu sa oferi o alimentatie sanatoasa copiilor pentru ca mancarea din magazine este mult mai procesata. Dar, pe de alta parte, noua ne este mai usor pentru ca avem alternative, exista in comert mult mai multe alimente sanatoase pe care putem sa le oferim copiilor nostri. De exemplu avocado, un fruct atat de bogat, de sanatos si de versatil. Merge combinat in foarte multe feluri!

Inlocuitori sanatosi ai zaharului?

Dintre inlocuitorii naturali si sanatosi ai zaharului, putem incerca:

– mierea,
– siropul de artar,
– zaharul de cocos,
– siropul de agave.

Personal cel mai mult mi-a placut zaharul de cocos. Este natural, este dulce si placut la gust. Il folosesc cu masura atunci cand prepar biscuiti sau clatite acasa. Am o punga de mai bine de o luna, cumparata de la plafar cu aproximativ 20 de ron. Am facut de vreo 4 ori cate o tava de biscuiti si un rand de clatite, si inca mai am destul. E ieftin si sanatos!

Sper din tot sufletul sa depasim perioada rasplatirii in dulciuri a copiilor. Zaharul este drog pentru ca provoaca dependenta. Lor le place, si mie mi-ar placea in locul lor. Dar asta nu inseamna ca e sanatos. Si nici nu vrem ca ei sa faca lucruri doar ca sa primeasca ciocolata, ca nu sunt catelusi…

Voi ce parere aveti despre zaharul rafinat si ce inlocuitori folositi la gatit? Sunt eu prea radicala?

 .