Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Jucarii care noua ne plac

Si cand zic “noua” nu e pentru ca “noi papam singuri”, “noi facem la olita”, “noi ne jucam cu…” :)  Chiar imi plac la nebunie si mie si lui!

Copilul iubit a scos la suprafata latura mea copilaroasa. In ultima vreme am devenit super pasionata de jucarii. Am inceput sa le caut cu atentie, pe grupe de varsta, pe activititati, pe materiale etc. Deja am brand-urile mele preferate pe care Sasha le adora. Ne cam potrivim la gusturi :)

Si in materie de jucarii merg pe ideea mai bine mai putine si mai de calitate, decat multe si de o calitate mai proasta. Prin calitate ma refer la materialul din care este confectionata (prefer materialele naturale) si la utilitatea lui. Cred in jucariile mai simple care atrag un copil pe termen lung. Adica nu se plictiseste de ea imediat si se poate juca si la 2 ani dar si la 3-4 ani.

Parintii nostri spun mereu ca acum au aparut toate minunile si ca atunci cand eram noi mici nu se gaseau atatea jucarii. Pe mine nu ma impresioneaza jucariile hi-tech, cu multe stimulente, lumini, zgomote etc. Desi are si cateva din alea, le pastrez in special pentru drumurile cu masina unde tot ce imi doresc este sa pot conduce linistita.

Nu stiu daca e un noroc sau pur si simplu imi cunosc copilul foarte bine, dar toate jucariile pe care i le-am cumparat ii plac, il atrag, petrece timp singur jucandu-se cu ele.

Fac o paranteza despre timpul singur: Cred ca un copil are nevoie macar cateva minute pe zi in care sa se poata juca singur, sa se simta confortabil facand asta. Sa poata sa ma vada dar sa se simta in siguranta si fara mine. Asociez asta cu rezervorul de iubire plin. Atunci cand stii ca esti iubit nu cauti incontinuu confirmari. Si cand ma vrea in jocul lui, imi arata clar asta si il las sa ma conduca.

Iata cateva dintre jucariile care noua ne plac si care il captiveaza pur si simplu.

1. Puzzle-uri

Cand era mai mic se juca cu puzzle-uri din acelea incastrate in lemn, trebuia sa recunoasca forme si sa le puna pe fiecare in locul ei. De cateva luni am trecut la puzzle-uri din carton tare, majoritatea fiind din piese doua cate doua. S-a prins de la inceput cum trebuie sa le imbine intre ele. Are cu mama si puiul, cu contrarii (invata diferente, mic/mare, afara/in interior, rece/cald etc), cu habitatul fiecarui animalut, cu animalute de la mic la mare. E cam despre animalute totul :)) Dar imi place ca e real, e ceva ce exista, invata lucruri palpabile. Pe langa asta, desenele si culorile sunt foarte placute.

poza10

poza11

2. Jocuri pentru motricitate

Tot ce necesita atentie si ajuta la dexteritate. Avem un joc de la Djeco (unul din brand-urile preferate, de la care sunt si majoritatea puzzle-urilor), cu animalute mari din lemn care au niste gaurele pe margine prin interiorul carora trebuie bagat un siret. I-a placut din prima. Chiar daca nu le baga in fiecare gaurica in ordine, regulile sunt ca sa fie incalcate :) si el se distreaza invatand. Alt joc din categoria asta este o placa de lemn de la Melissa & Doug (alt brand fain) care are tot felul de incuietori pe care el le deschide. Este stil Montessori. In interior sunt animale in ordine crescatoare.  Asadar pe viitor ajuta si la invatarea numerelor.

poza4

poza 14

3. Jocuri de construit

Lego Duplo care este deja celebru printre mamici. Are o cutie mare cu Duplo pe care o rasturnam pe covor si este la fel de fascinat de fiecare data. Tot in categoria jocurilor de construit (desi nu numai): traseu din placute de lemn care pe o parte sunt pentru masinute si pe celalata parte pentru trenulet. Placutele se baga una in alta ca un puzzle si ii place sa le aseze mereu in alta ordine. Masinutele incluse in joc au rotile de cauciuc si au o aderenta foarte faina pe placutele de lemn (si ele foarte bine finisate). “Profit” de jocul acesta si il invat si regulile rutiere de baza: Masinile merg pe strada, pietonii merg pe trotuar, traversam numai pe verde si numai atunci cand vedem masina oprita.

Alt joc de contruit fain este unul cu cuburi mari de carton care se baga unul in altul si care are diferite imagini pe fiecare latura: Animale, numere, legumele pe care le mananca animalutul respectiv. Cuburile se aseaza unul peste celalalt in ordinea marimii. E fun si captivant.

poza12

poza5

4. Carti 

Cartile au fost primele lui jucarii… De cand avea 4-5 luni i-am luat carti cu texturi diferite de la editura Usbourne Intre timp am adunat o colectie impresionanta distribuita uniform prin toata casa :) Le-am asezat la vedere, la inaltimea lui, pe polite de la Ikea. Cand vrea sa citim (adica sa ii povestesc din poze) imi aduce el ce carte prefera pe moment. Seara are carticelele speciale cu puii de animale care merg la culcare. Sunt asa de frumoase si inspirate pozele incat uneori ma ia pe mine somnul inaintea lui. Imi place sa ne uitam pe carti impreuna, e unul din momentele cele mai intense pe care le avem impreuna.

Acum este foarte pasionat de cartile cu ilustratii pe care trebuie le caute si sa le descopere. Ajuta la dezvoltarea vocabularului, a memoriei, la concentrare si atentie. Am observat ca asociaza imediat lucrurile intre ele si face niste conexiuni care pe mine m-au uimit.

poza2

poza9

5. Jucariile de la Ikea

Mi se par foarte Montessori-style. Casuta de sortat forme, jocul cu inele, macaraua cu cuburi, jocul cu ciocan. Toate i-au placut lui S, toate sunt pentru dezvoltarea abilitatii locomotorii, a coordonarii mana-ochi. Si cel mai important, toate sunt distractive!

poza13

poza1

Acestea sunt jucariile preferate ale lui S, in primii doi ani. Am vorbit numai despre cele de interior, pastrez jucariile de exterior pentru un alt articol.

Sper ca v-am dat cateva idei. Acum e momentul sa imi recomandati si voi :-)

.