Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Aspecte de urmarit pentru un spatiu sigur si ordonat acasa

Desi n-am regrete in general si incerc sa ma bucur si sa accept tot ce mi se intampla, am un “daca stiam” care vrea mereu sa iasa la suprafata.

De cand am copii “daca stiam” este legat de amenajarea spatiului interior. Ne-am mutat cand eram insarcinata si inca nu constientizam ce presupune un copil energic si nastrusnic :)

Un spatiu cat mai aerisit, mai gol, mai ”safe” usureaza ENORM treaba de zi cu zi. In primul rand scad posibilitatile ca un copil sa se loveasca, asadar din start mai multa relaxare pentru parinti.

In al doilea rand se pastreaza mai bine ordinea si curatenia ceea ce usureaza munca oricui. Am facut un top al aspectelor de urmarit in amenajarea casei daca sunteti inainte de copil. Sau daca e foarte mic si nu stiti ce va asteapta :) Toate sunt din proprie experienta pozitiva (ce am facut si ne ajuta acum) si negativa (ce am facut si nu e ok).

1. Gresia in casa – NU

Asta e cea mai proasta alegere pe care am facut-o pentru locuinta noastra. Desi am ales o gresie anti-alunecare tot nu este suficient. De fapt oricat de antiderapanta ar fi, cand este stropita cu apa nu cred ca este vreun model care sa faca fata. Noi avem gresie la intrare o portiune mica si la bucatarie. Sasha vine iarna in casa cu zapada pe picioare, cu cizmele cu noroi cand ploua… e foarte greu sa ramana uscata zona. Am ales gresie gandindu-ne ca e o zona de trafic intens dar preferam un parchet cosy si mai ieftin pe care sa il schimb odata la cativa ani. Parchetul se schimba relativ usor cand e vorba de 2-3 metri patrati.

La bucatarie am ales gresie pentru ca eram prea prinsi cu altele ca sa ne documentam si sa vedem ca exista alte materiale speciale si super faine pentru bucatarie. In zona chiuvetei cad mereu stropi de apa. Se aluneca destul de usor. Din fericire nimeni nu a luat nicio tranta serioasa. Insa in perioada 1-2 ani ai lui Sasha eram foarte panicata cu cazaturile si alunecarile. Am avut momente in care ma enerva gresia uda atat de tare incat imi venea sa o sparg ca in clipul “Satisfaction” :))

Sfatul meu: Cautati alternative la gresie.

2. Sertare cu amortizor – DA

Avem sertare cu amortizor in bucatarie si pot spune ca ne-a salvat degetele la toti. Cand ne grabim avem tendinta de a fi mai neatenti si fara amortizor risti sa te lovesti destul de nasol. Iar cand copiii mici incep sa deschida/inchida sertare chiar stai cu ochii ca pe butelie.

Mi se pare complicat pentru noi si frustrant pentru ei sa le spui mereu ca nu este voie. Eu sunt de acord ca toti copiii sa fie lasati sa umble peste tot. Tocmai de aceea recomand sa fie totul cat mai sigur.

Sfatul meu: Investiti in sertare cu amortizor.

3. Mobila lucioasa – NU

Arata minunat in showroom unde cred ca au pe cineva angajat special pentru stergerea urmelor :)

Acasa insa iti dai seama ca nu ai cand sa stergi de 3 ori pe zi de praf. Mai ales daca este la bucatarie! Raman urme si dupa ce deschizi un sertar sa scoti o farfurie. E glossy, e faina dar e greu de pastrat curata. Pe langa asta, acel MDF se zgarie foarte usor. Aviz pentru cei ce aveti caini/pisici. Iar noi avem!

Sfatul meu: Mobila lucioasa este pentru pensie

4. Sticla – NU

Cel mai neprietenos material cand e vorba de o casa cu copii este sticla! Nu neaparat ca este periculoasa pentru ca acum totul se face cu sticla securizata. Insa este rece si raman urme exact ca si la mobila lucioasa. Noi avem masa de sticla in bucatarie, mi-a placut mult cand am vazut-o la Ikea. Acum insa o sterg de foarte multe ori pe zi ca sa arate decent. O masa de lemn, cu colturi usor rotunjite ar fi fost mult mai usor de intretinut.

Sfatul meu: Lemnul este prietenul nostru.

5. Covor de lână – DA

Aici experienta e una pozitiva: am facut investitia intr-un covor gros de lana si a meritat. Copiii stau foarte mult pe jos. De fapt se joaca numai pe covor. I-am pus pe covor de cand erau mici si au inceput sa stea pe burtica. Lana este antibacteriala si are proprietati de autocuratare. Respinge praful si este indicata in cazul persoanelor sensibile/cu alergii. Este moale si regleaza temperatura. Pe langa asta, covoarele de lana sunt pentru trafic intens deci se pastreaza in stare buna mai multi ani.

Sfatul meu: Investiti intr-un covor de lână.

6. Lucruri cat mai putine – DA

Mobila, decoratiuni la indemana, fotolii, scaune etc. Cat mai putine lucruri prin casa, de fapt doar strictul necesar.

Nu incarcati cu mai multe lucruri decat aveti nevoie. Cu cat sunt mai multe piese de mobilier cu atat se face dezordine mai repede. Asta pentru ca in graba cu copiii fiecare in alt colt al casei, ai tendinta sa te grabesti si sa arunci orice oriunde. Lipsa lor te motiveaza sa iti pui hainele direct in dulap sau undeva mai aproape de dulap. De asemenea, ofera copiilor mai mult spatiu de joaca si mai aerisit.

Am citit undeva ca baietii fiind mai activi fizic in general, cand nu au spatiu suficient incep sa se catere. Il vad pe Sasha cum alearga in sufragerie si face ture peste tot. Mi se pare mai safe asa decat sa se urce pe mobila sau cine stie ce idei.

Sfatul meu: Din cand in cand donati lucruri care nu mai sunt folosite.

7. Usi care se pot debloca din exterior – DA

Avem astfel de usi desi nu am ales noi asta, asa s-a nimerit. Nici nu stiam de acest sistem pana sa il avem. Toate usile se pot inchide pe dinauntru. Au o cheie fixa care are cumva capatul pe exterior si se pot deschide imediat. Toti copiii sunt tentati sa inchida usa cu cheia si este foarte bine sa invete mecanismul. Pe noi ne-a ajutat asta ca a invatat sa incuie/descuie fara sa stau panicata ca ramane acolo si nu am cum sa il scot.

Personal cred ca usile alese de noi nu sunt chiar cele mai potrivite, acum, dupa 4 ani as alege alt model. Dar macar nu mi-e frica de blocat inauntru.

Sfatul meu: Usile bune merita efortul financiar.

8. Incalzirea in pardoseala – DA

O alta alegere buna desi costul initial este mai mare. In timp se merita pentru ca scade costul lunar la caldura cu aproximativ 30%. Iar de confort este ideal. Poti sta in picioarele goale si e o senzatie foarte placuta iarna.

E o investitie serioasa la inceput, dar merita pe termen lung.

Sfatul meu: Studiati investitia si puneti in balanta atuuri si dezavantaje.

9. Intrerupatoarele la nivel jos – DA

Am ales asa pentru ca asa aveam si unde locuiam inainte si ne-a intrat in reflex sa cautam sa stingem/aprindem lumina cu mana in jos. Cand merg la parintii mei care au intrerupatoarele sus, sunt obisnuita cand intru intr-o camera sa caut cu mana in partea de jos. Ce programati suntem :))

Intre timp mi-am dat seama ce bine este asa pentru ca si Sasha poate sa regleze luminozitatea asa cum doreste. Cu cat mai multe lucruri pe care le poate controla sunt la nivelul lui cu atat mai bine. Autonomie si incredere.

Sfatul meu: Copiii au nevoie de cat mai multe lucruri la nivelul lor.

Acestea ar fi cele mai importante lucruri care tin de spatiu sigur, confort si ordine. Daca mai aveti idei va rog sa le impartasiti la comentarii, mai jos. Unele din ele mi-ar fi placut sa le stiu de dinainte de copii. :)